Ako zefektívniť fungovanie v sklade?

Zaviesť systém čiarových kódov, alebo iné užitočné nástroje do skladu prináša značné výhody a nemusí to byť až také nákladné ako by ste očakávali.

Ako zefektívniť fungovanie v sklade?
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Máte problémy v sklade?

Či už sa jedná o sklad vstupného materiálu pre výrobu, sklad hotových výrobkov, alebo tovarov, prevádzku skladu obvykle sprevádzajú rovnaké problémy. Najčastejšie sa jedná o problém dohľadať položky, ktoré sú podľa evidencie na sklade, ale nie je možné ich nájsť. To môže byť spôsobené aj slabou schopnosťou udržať súlad medzi evidenciou a fyzickým stavom skladu. Ďalšími problémami môže byť neschopnosť dodržať FIFO metódu, expedícia nesprávnych položiek, zbytočná expirácia položiek s nízkou dobou spotreby, alebo chýbajúce položky nevyhnutné pre výrobu a podobne. 

 

Existuje riešenie?

Podľa našich skúseností sa aj na komplikovanejšie problémy dá nájsť riešenie. Nie je však väčšinou univerzálne, ale vyžaduje si posúdiť problémy v konkrétnych skladoch a na základe nich určiť optimálný spôsob práce v sklade. V prvom rade je veľmi výhodné mať skladový systém prepojený s ostatnými firemnými údajmi ako sú objednávky, plán vyroby a podobne. Pri bežných riešeniach ako sú účtovné systémy však narazíte na bariéru, pretože tieto systému nie je možné prispôsobiť. Univerzálne systémy málodkedy vedia reagovať na špecifické situácie a požiadavky. 

 

Sklad na mieru

Pri sklade na mieru, ktorý je idálne súčasťou vášho E-commerce, ERP, CRM, výrobného, alebo iného softvéru je možné prispôsobiť systém Vašim potrebám. Riešenie je väčšinou kombinácia jednoduchých nástrojov ako sú:

  • tlačiarne čiarových kódov
  • mobilné zariadenia pre prácu s čiarovými kódmi
  • vhodné členenie skladu a systémové označenie pozícií
  • evidencia presnej pozície položky
  • rezervácie položiek na základe objednávok
  • automatické objednávky od dodávateľov
  • kontrolné reporty pre rôzne neželané situácie
  • kontrola pred expedíciou na základe čiarového kódu
  • a rôzne ďalšie

 

Praktické príklady

Využitím uvedených nástrojov sme optimalizovali sklad hotových výrobkov vo výrobnej firme. Príjem výrobkov na sklad je realizovaný rýchlo na pár kliknutí prostredníctvom mobilného zariadenia s čítačkou čiarových kódov. Softvér zaeviduje balík, ktorému je automaticky vytlačený štítok s čiarovým kódom na rolkovej tlačiarni čiarových kódov v potrebnom rozmere. Prostredníctvom naskenovania čiarových kódov balíku a pozície na ktorú je balík umiestnený softvér priradí balík na pozíciu. Pri vyskladňovaní sa rovnako používa skenovanie čiarových kódov. Chybovosť v sklade je tak úplne minimálna, pretože vytlačiť štítok bez balíku, alebo umiestniť balík do skladu bez štítku vyžaduje už hrubé pochybenie. Rovnako nie je možné pomýliť produkty pri expedícií, pretože je potrebné skenovať čiarový kód. Týmto sa balík zároveň automaticky vyskladní. Viac o riešení si môžte prečitať tu.

V ďalšom prípade sme realizovali jednoduché doplnenie údaju o expirácií produktu pri príjme produktov. Jednoduchým reportom je tak možné sledovať expírácie produktov v sklade, prípadne generovať upozornenia na končiace expirácie. 

Tieto prílady samozrejme nemusia riešiť Vaše problémy v sklade. Radi ich s Vami prediskutujeme a odporučíme riešenie.

Vyriešil by kvalitný softvér na mieru aj vaše problémy?

Dostupné softvérové riešenia na mieru tvoríme už 17 rokov a určite vieme pomôcť aj Vám.

Mohlo by Vás zaujímať

OnSoft - Export objednávok do GLS
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Export objednávok do GLS

Automatické prepojenie s prepravnou spoločnosťou GLS na základe objednávok

OnSoft - Detailné štatistiky k B2B partnerom dostupné okamžite
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Detailné štatistiky k B2B partnerom dostupné okamžite

Štatistické údaje ohľadne vývoju a štruktúry obratu B2B partnera dostupné okamžite.

OnSoft - Vizuálny konfigurátor pre priamu prezentáciu zákazníkovi
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Vizuálny konfigurátor pre priamu prezentáciu zákazníkovi

Kompletná prezentácia portfólia produktov prostredníctvom konfigurátora s okamžitým náhľadom na zvolenú konfiguráciu

Zaujal Vás článok
a máte otázky?

Napíšte nám!

OnSoft - logo OnSoft - nožík