Komplexná B2B centvorba so zľavovým systémom

Systém pre riadenie cenotvorby pre B2B partnerov s možnosťou definície cenových úrovní a individuálnych zliav

Komplexná B2B centvorba so zľavovým systémom
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Strácate sa v cenotvorbe?

Či už naceňujete katalóg produktov, alebo zložitejší konfigurovateľný produkt, tvorba ceny má svoje úskalia. Samotné stanovenie ceny nemusí byť vždy tá najzložitejšia časť. Oveľa problémovejšie obvykle býva udržať poriadok v nastavených cenách pre B2B partnerov, alebo zákazníkov. Ovzvlášť v prípadoch ak nastavenie cien a zliav nie je riadené prehľadným spôsobom. 

Univerzálne systémy často poskytujú možnosť tvorby oddelených cenníkov a ich následné priraďovanie rôznym používateľom. Tento spôsob síce poskytuje plnú kontrolu nad cenami pre jednotlivca, alebo skupiny, ale pri častých zmenách cien je extrémne nepraktický. Správa väčšieho množstva takýchto cenníkov sa stáva neudržateľnou. Obzvlášť v dnešnej dobe turbulentných zmien cien.

 

Ako efektívne spravovať cenníky?

Z našich skúseností vyplýva, že najefektívnejším spôsobom ako pracovať s cenotvorbou je sústrediť ceny do jedného hlavného cenníku. Platí to aj pri zložitých B2B systémoch, kde bývajú často dohodnuté individuálne pravidlá, alebo zľavy pre B2B partnerov. Dôležitá je správna štruktúra a kategorizácia cenníku s ktorou je možné následne efektívne pracovať pri nastavovaní individuálnej cenotvorby. 

 

Nastavenie cenových úrovní pre skupiny používateľov

Aj v takto tvorenom jednom cenníku je možné nastaviť rovnaké ceny pre rôznych používateľov, alebo vytvoriť štandardné cenové úrovne. Dôležité je, že vytvorenie cenovej úrovne už neznamená opakované zadanie celého cenníku, ale predstavuje sadu pravidiel pre výpočet ceny z hlavného cenníku. Obvykle formou definície percentuálnych zliav na kategórie, skupiny položiek, alebo individuálne položky z hlavného cenníku. Je tak možné vytvoriť napríklad úrovne cenníku:

  • zľava 5%
  • zľava 10%
  • zľava 15%
  • VIP
  • zamestnanci

Všetky dôležité pravidlá pre cenotvorbu sú už stanovené v danej úrovni. Konečnému používateľovi, alebo B2B partnerovi už nastavíte len cenovú úroveň.

 

Individuálne zľavy

Ani nastavenie individuálnej zľavy, alebo individuálnej ceny by nemalo znamenať opätovné zadávanie ceny danej položky. Napriek tomu, že potrebujete nastaviť individuálnu cenu pre používateľa na individuálnu položku z cenníku. Takéto prípady je najoptimálnejšie riešiť formou výnimiek definovaných priamo k partnerovi. Výnimku je možné riešiť formou

  • percentuálnej zľavy
  • fixnej zľavy (napríklad v EUR)
  • fixnej ceny

Fixnú cenu však treba používať naozaj v nevyhnutných prípadoch. Prípadna zmena hlavného cenníku sa pri týchto položkách neprejaví a treba ich následne individuálne posúdiť. Výhodou zostáva, že takéto položky je možné v softvéri rýchlo násť a posúdiť. 

 

Efektívna správa cenníku

Cenotvorba nastavená podobným spôsobom prináša obrovské výhody pri zmenách a údržbe cenníku. Najdôležitejšou je, že postačuje spravovať jeden hlavný cenník. Všetky ceny partnerov sa automaticky vypočítavajú na základe stanovených pravidiel a nie je potrebné ich spravovať manuálne. Je možné rýchlo na jednom mieste zmeniť pravidlá pre skupiny používateľov vytvorené pomocou cenových úrovní. Rovnako je možné rýchlo identifikovať a posúdiť prípadne individuálne nastavené ceny. 

V hlavnom cenníku je navyše možné implementovať rôzne pomocné funkcie pre aktualizáciu cien - viac sa dočitate tu.

 

Vyriešil by kvalitný softvér na mieru aj vaše problémy?

Dostupné softvérové riešenia na mieru tvoríme už 17 rokov a určite vieme pomôcť aj Vám.

Mohlo by Vás zaujímať

OnSoft - Praktické funkcie pre hromadné úpravy cenníku
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Praktické funkcie pre hromadné úpravy cenníku

Zmeny v zložitom štruktúrovanom cenníku je možné realizovať efektívnejšie vďaka sade užitočných funkcií.

OnSoft - Cenový robot - nastavovanie optimalných cien v e-shope podľa konkurencie
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Cenový robot - nastavovanie optimalných cien v e-shope podľa konkurencie

Automatické aktualizácie cien podľa nastavených parametrov a cien konkurencie z Heureka sortiment report.

OnSoft - Riadenie výrobných operácií a sledovanie stavu výroby v reálnom čase
OnSoft - nožík
Zaujímavá
funkcia

Riadenie výrobných operácií a sledovanie stavu výroby v reálnom čase

Digitálne riadenie výroby prináša veľa benefitov a zároveň zamedzuje vzniku problémov vo výrobe.

Zaujal Vás článok
a máte otázky?

Napíšte nám!

OnSoft - logo OnSoft - nožík